Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun. İZİNDEYİZ


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun. İZİNDEYİZ

İşgal Kuvvetleri'nin İngiliz Komutanı İstanbul'a emirler yağdırıyordu; Mustafa Kemal'i geri çağırınız.. diye.. İşgalcilerin emirlerini yerine getirmek için büyük bir çaba vardı İstanbul'da. Söz geçiremiyorlardı ATA'ya; O'nun bir umudu, inancı, kuvveti ve arkasında koca bir milleti vardı çünkü. Vazgeçer miydi hiç! geri döner miydi yolundan. O bildiği doğru yola yürüdü, Kurtuluş yoluna. Biz de tam 99 yıldır, sonsuza kadar izindeyiz.. Selda Bağcan'dan, Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Bir Daha Gel Samsun'dan şarkısını dinleyelim..

Takip Et

Ülkemizin düşman işgalinden kurtuluş mücadelesi 99 yıl önce bugün Ulu Önde Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basması ile başladı. 19 Mayıs Bayramı ile Cumhuriyeti emanet ettiği başta gençler ve tüm Türkiye 19 Mayıs 2019'a O'nun izinde yürüyor.. 19 Mayıs Bayramı ile Cumhuriyeti emanet ettiği gençler 19 Mayıs 2019'a O'nun izinde yürüyor.  81 il ve KKTC'den gelen gençler Anıtkabir'de saygı duruşunda bulunulacak. 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olan 19 Mayıs, her yıl ülke genelinde Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Türk milleti için önemli günlerden biri olan 19 Mayıs'ta ne oldu?
19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."
Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız gerekir.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır. 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar. Bu sandallardan birinin sahibi olan İsmail Yurtsever, o zaman için Atatürk’ü tanımadığını söyler, Atatürk’ü sandalda ve Samsun’da iken geniş yakalı lejyon kaputu ve başında kalpakla gördüğünü anlatır.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk'ün samsuna çıkışı

Atatürk: "Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin