Devlet Nişanı uygulamasında skandallar devam ediyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Karadeniz semalarında helikopter turu atan Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani ve Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Saud’a verilen devlet nişanı bu kez Kuveyt Emiri El Sabah'a takdim edildi. Üstelik Danıştay'ın 2016 yılında aldığı karara göre üzerinde, Atatürk ve T.C. ibaresi olmayan Devlet Nişanı kullanılmaması gerekiyor. Sabah'a verilen Nişan sonrası sosyal medya üzerinden tepkiler de gecikmedi: Bir Twitter kullanıcısının "Bu adamların bu memlekete ne faydası var da bunlarla nişanlanıyoruz!" şeklinde paylaşımı ise kısa süre içinde 10 bin retweet ve beğeni aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir El Sabah ile dün gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile Kuveyt arasında imzalanan anlaşmaların imza törenine katıldı.
FOTO: Cumhurbaşkanlığı
Cumhurbaşkanlığında ilgili bakanların ve kurum yöneticilerinin iki ülke arasındaki anlaşmaları imzalamalarının ardından Erdoğan, Kuveyt Emiri El Sabah'a, yabancı devlet başkanlarına verilen Türkiye'nin en yüksek nişanı olan devlet nişanını takdim etti.
Cumhurbaşkanlığı
YİNE ATATÜRK’SÜZ NİŞAN VERİLDİ
2013 yılı Kasım ayında dönemin hükümetinin aldığı kararla, Türkiye Cumhuriyeti’nin “İlişkilerin geliştirilmesine katkıları” nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişan olan Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nın şekilleri değiştirilmiş, nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısı kaldırılmıştı. Yaşanan büyük tartışmaların ardından Türkiye Kamu-Sen, T.C. ibaresi ve Atatürk siluetinin kaldırılmasına tepki göstermiş, yapılan bu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi doğrultusunda Danıştay'a başvuruda bulunmuştu.
Türkler Nasıl ve Neden Müslüman Oldu? Kanlı Arap saldırıları?
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, eski hali ve değiştirilmiş hali
Danıştay 10. Dairesi verdiği kararla nişanlardaki Atatürk siluetinin kaldırılmasının anayasal hükümler karşısında eksik bir düzenleme olduğuna hükmederek, “Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği”nin 6. Maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında “Atatürk Kabartması”na yer verilmeksizin eksik düzenleme yapan kısmın iptaline karar verdi. Ancak bu karar henüz kurul tarafından onaylanmadı.
Dünkü Devlet Nişanı takdiminde de, Kuveyt Emiri’ne verilen Nişan’da Atatürk silueti ve T.C. yazısının olmaması dikkat çekti.
İŞTE O NİŞAN;
Cumhurbaşkanlığı / Kuveyt Emiri’ne verilen nişanın Danıştay kararından önce ki olması dikkat çekti.
TÜRKİYE KAMU-SEN BAŞKANI: HUKUK KARARLARI UYGULANMALIDIR
Atatürk siluetinin Devlet Nişanı’ndan kaldırılmasını Danıştay’a taşıyan Türkiye Kamu-Sen’in Başkanı İsmail Koncuk sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde de hukuk kuralları uygulanmalıdır. Yanlışlıkla olabileceğini düşünüyorum. Eskiden ellerinde kalan bir nişanı da vermiş olabilirler. Sonuçta verilen karar nettir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan törende Emir El Sabah'a hitaben, “Aziz kardeşim, Kuveyt'te tahta çıktığınızdan beri Türkiye'yle Kuveyt arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine, farklı alanları içine alacak serpilmesine büyük katkılar sağladınız. Büyük sorunlarla karşı karşıya olan ve kritik bir dönemden geçen bölgemizde dirayetli yönetiminiz, bölgesel barış ve istikrar için bir teminat teşkil ediyor. Böylesi tarihi bir süreçte Türkiye'yle sergilediğiniz iş birliği ve dayanışma takdire şayandır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET NİŞANI NEDİR VE KİMLERE, NASIL VERİLİR?
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Bakanlar Kurulu'nun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek devlet nişanıdır. Devlet Nişanı, Türkiye ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin Devlet başkanları ve Hükümet başkanlarına verilir.
2013 YILINDA ATATÜRK BRÖVESİ VE T.C İBARESİ KALDIRILDI
5 Kasım 2013 tarihinde yapılan bir kanun değişikliği ile Cumhurbaşkanı tarafından verilen nişanlarda bulunan “T.C.” ibaresi ve “Atatürk” brövesi çıkarılmıştı. Türkiye Kamu-Sen düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’a dava açtı. Ekim 2016’da Danıştay, Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği’nin 6. Maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında “Atatürk Kabartması’na yer verilmeksizin” eksik düzenleme yapan kısmının iptaline karar verdi.
Kuveyt Emiri’ne verilen Devlet Nişanı'yla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti toplamda 28 devlet veya hükümet başkanına bu sembolü takdim etti.
Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kuveyt-emiri-el-sabaha-devlet-nisani-verildi-1748330/
İŞTE DANIŞTAY’IN DEVLET NİŞANI’NDAN ÇIKARTILAN ATATÜRK SİLUETİYLE İLGİLİ VERDİĞİ KARAR;
Kaynak: