Wuhan'dan 32'si Türk 42 kişi tahliye edildi: Karantina süreci başladı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Wuhan'dan 32'si Türk 42 kişi tahliye edildi: Karantina süreci başladı

Corona virüsü nedeniyle Çin'in Wuhan şehrinden 32 Türk vatandaşı, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve 1 Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 kişiyi tahliye eden uçak, Ankara'ya indi. Uçakta bulunanların tamamı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi ve karantina süreci başladı.

Takip Et

Çin’in Wuhan kentinde yaşayan ve Corona virüsü tehdidi nedeniyle Türkiye’ye dönme talebinde bulunanların tahliyesi için tahliye operasyonu başlatıldı.

Tahliye perasyonu için A400M tipi askeri kargo uçağı ‘Koca Yusuf’, ambulansa dönüştürüldü.

6 SAĞLIK PERSONELİ YER ALDI

Kayseri’den Ankara’daki Etimesgut Askeri Havaalanı’na getirilen uçak, hazırlıkların tamamlanması ardından dün öğle saatlerinde Wuhan’a hareket etti.

Uçakta 2 enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve 4 enfeksiyon kontrol personeli yer aldı.

Uçak, gece yarısı Wuhan’a ulaşırken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hazırlanan biyolojik tehlike tulumu, koruyucu filtreli maske ve koruyucu kıyafet gibi tıbbi malzemeleri Çin hükümetine teslim edildi.

KONTROL EDİLEREK UÇAĞA ALINDILAR

Daha sonra 42 kişinin uçağa alınması için çalışma başlatıldı.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından yapılan muayene ve kontrollerde yolcuların virüs taşımadığı belirlendi.

Yolcular, gerekli kontrollerin ardından uçağa alındı.

Koruyucu kıyafetler giyerek maske takan yolcular, uçuş boyunca zaman zaman uçaktaki sağlık personeli tarafından kontrol edildi.

Ateşleri ve oksijen seviyelere ölçülen yolcularda olumsuz bir duruma rastlanmadı.

SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uçağın havaalanına inmesinin ardından Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Bakan Koca, uçağın inmesini alkışlarla karşılayan yolcuların görüntüsüyle paylaştığı mesajında, “Mutluyuz, minnettarız. Çin’in Vuhan kentinden, 42 yolcuyla gelen uçağımız başkentimize ulaştı. Milletimiz, devletimiz adına biz de onlar kadar mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Havaalanında da bir açıklama yapan Koca, şunları söyledi:

- Toplam 42 yolcu geldi. Yolculuk sürecinde hiçbirisinde hastalık belirtisi yok, şüphe yok. Sağlıklı olduklarını belirtelim.

- Pilot ile görüşüldü personelde de bir problem yok. Hasta kabulü yapılmayan sadece bu yolculara kabul edecek.

- Zekai Tahir hastanesinde tüm ortam hazırlandı. Dünyada bir ilk her hasta bir odada 14 gün karantinada kalacak.

- Kalacakları her gün numuneleri alınacak, atıklar tıbbı atık olarak değerlendirilecek. Sağlık personelimiz de bilgilendirildi.

- Vatandaşımız tedirgin olmasın. Bugüne kadar korona virüsü hastamız yok.

- Bu süreci üniversitelerimizde akademisyenlerimizden oluşan bilim kurulumuz var. Bu süreci şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız.

- Duyurularımızı ve uyarılarımıza kulak asılması ve bunun dışımdaki şeylere itibar etmeyiniz. Kurul adına hastanedeki tedbirleri alacağız.

- Her türlü önlemleri aldık. Cumhurbaşkanımız her dakika bilgi aldı bizden.

‘KBRN UZMANLARI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI’

MSB tarafından yapılan paylaşımda “Çin'in Vuhan kentinden gelen ve Etimesgut/Ankara'ya inen uçağımızı ve malzemeleri arındırma işlemine tabi tutacak olan Hava Kuvvetlerimize ait KBRN uzmanları hazırlıklarını tamamladı” ifadeleri yer aldı.

‘ÇAPA’DAKİ ÇİNLİNİN SONUCU NEGATİF’

Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün ciddi durum ilan etmesinden önce ülke olarak bütün tedbirleri erken dönemde aldıklarını ifade ederek şunları söyledi;

- Olaya ilk günden itibaren ciddiyetle yaklaştığımızın altını çizmek işitiyorum. Bugüne kadar Corona virüsü tanısı alan hastamız olmadı.

- En son İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nden numune alınan 6 yaşındaki Çinli vatandaşın da bugün çıkan sonucu negatif oldu.

- Bu süreci, şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bundan sonra da paylaşmaya devam ediyor olacağız.

- Bu süreçte bakanlık olarak Bilim Kurulu’nun önerileri ve aldığımız tedbirleri ve bizim duyuru ve önerilerimize kulak asılmasını, onun dışındaki yer yer yanlış olabilecek bilgilendirmelere itibar edilmemesini özellikle ifade etmek istiyorum.

KARANTİNA SÜRECİ BAŞLADI

Çin'den gelenleri taşıyan 17 ambulansın tamamı hastaneye girdi. Böylelikle taşıma ve sevk işlemleri tamamlanmış oldu.

Uçaktan inen yolcular, başka hasta bulunmayan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak.

 

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin