Türkiye'ye yönelik 'kara para aklama ve terörizm finansmanı' kararı
Son dakika... Türkiye, Financial Action Task Force(FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engelleme konusunda yeterince caba göstermediği için "gri liste"ye alındı.
Fransa'nın başkenti Paris'te üç günlük toplantılarının ardından bir açıklamada bulunan Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin bulunduğu 'gri liste'ye aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır'' denildi.
Türkiye'nin yanı sıra Ürdün ve Mali'de listeye dahil edildi.
Açıklama Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen üç günlük toplantılarının ardından geldi.
Sona eren toplantının ardından açıklamada bulunan Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye aldı.
GRİ LİSTEDE YER ALAN ÜLKELER
Gri liste olarak da bilinen bu grubun içerisinde Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler bulunuyor.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınmasına ilişkin açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) raporunda ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır'' denildi.
FAFT NEDİR NE İŞ YAPAR?
Malî Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF)
Mali Eylem Görev Gücü, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur.