Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi: İşte yeni sınav: YÖKS

Son dakika haberi.. YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıklıyor. Saraç, 2018-2019'da sınavın yeni adının Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı YÖKS olacağını, Puan türlerinin ise 18'den 5' indirildiğini belirtti. Yekta Saraç yeni sistemin bu yıl uygulanacağını söyledi. İşte baştan aşağıya değiştirilen yeni üniversiteye giriş sınav sistemi YÖKS'ün detayları


©

Saraç'ın açıklamalarından satır başları:

Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir.

Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp, bitirmeyi planladık. 

18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Fakat her puan türünde Türkçe ve matematik etkili olacak.

Milli Eğitim müfredatı bu sınavda da esas alınacak.

Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. YÖK'ün asli görevi bilimde kalite çıtasını yükseltmek ama toplumu sarsmayacak bir yöntemi benimsemesi lazım. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik çocuklara dokunmaktadır ama biz buna çok dikkat ediyoruz.

Öğrenciler çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sadece sıkı sıkı derslerine sarılsınlar.

Sınavın adı değişti

- 2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. (YÖKS)

İKİ OTURUMDA YAPILACAK

Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın daha sadece daha sistemli ve yönetilebilir hale getirmeyi istiyoruz.

Sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik testi olacak. Muhakeme akıl yürütmek odaklı sözle ve sayısal becerileri test edilecek.

2 oturumlu bir sınav olacak. Yabancı dil sınavı ise Pazar günü tek oturumda gerçekleşecek. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir.

SORU SAYILARI

Birinci oturumda 40 Türkçe 40 matematik sorusu sorulacaktır. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik puanını belirleyecektir. Bu test yani temel yeterlilik testi baraj puanlarını belirleyecektir. Puanın en az 150 olması gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır. 200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır.

2.oturumda edebiyat coğrafya sosyal bilimler matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır.

Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi