Bir Ramazan Bayramını daha iyisiyle 'tatlısıyla' geride bıraktık. Artık herkesçe bilinen bir gerçek var o da 'şeker bir zehirdir'. Özellikle son yıllarda, birçok kanser hastalığına yol açtığı artık bilinen Nişasta Bazlı Şeker'in(NBŞ) ülkemiz gıda sektöründe hakimiyeti eline geçirmesi, şekeri daha ciddi bir araştırma konusu haline getirdi. Ramazan Bayramı denince ilk akla gelen, evden eve gezen, sokaklarda neşeyle oradan oraya koşuşturan çocuklardır. Şükür Bayramı, nasıl zamanla Şeker Bayramı haline geldi?
Şeker Bayramı (Şükür Bayramı) konusunu, Tarihçi Murat Bardakçı'nın şu sözlerle anlatılıyor:
BİR OKUMA HATASI
Kelimenin değişmesinin sebebi, bir okuma hatasıydı...
“Şükür” ve “şeker” kelimeleri eski harflerle aynı şekilde yani “şın-kef-rı” ile yazılırlar. Metinde geçen kelimenin “şükür” mü yoksa “şeker” mi olduğu sözün gelişinden anlaşılır ve kelime nasıl gerekiyorsa öyle okunur.
Halkın “Şükür Bayramı” dediği eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “Şeker Bayramı” hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde “şeker” zannedilince bayramın ismi de değişiverdi..
Ve bir bayram fıkrası: Gerçi Şeker değil Kurban Bayramı ile alâkalıdır ama hoş bir fıkradır:
Hisarüstü’nde, şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu arazide, 19. asırdan sonra İstanbul’un önemli Bektaşi tekkelerinden biri kurulmuştu: Nafi Baba Tekkesi...
Tekkenin şeyhi Nafi Baba, Kurban Bayramı sabahı elinde koskoca bir palamutla Hisar’ın yokuşundan çıkarken esnaftan birileri “Erenler, bayramda yoksa o palamutu mu kurban ettin?” diye sormuş... Şeyh efendi “Evet, hazret!” demiş... “Kıyamet gününde Sırat Köprüsü’nü ben bahren (denizden) bu balığın sırtında geçeceğim!”.
2018 YILININDA RAMAZAN BAYRAMI HANGİ GÜNE DENK GELDİ
Milyonlarca kişi bayram heyecanını yaşamaya başladı. Özellikle tatil planı yapacak olan vatandaşlar 'Ramazan Bayramı ne zaman' sorusunun cevabını bu hafta başından itibaren sık sık araştırıyor. Yine birlik ve beraberlik içinde geçirilecek olan bu özel gün Müslüman alemi tarafından coşkuyla kutlanacak. Peki 2018 Ramazan Bayramı ne zaman hangi güne denk geliyor? İşte detaylar…
RAMAZAN BAYRAMI 2018 NE ZAMAN VE HANGİ GÜN KUTLANACAK?
2018 Dini günler takvimine göre Ramazan Bayramı tarihinin hangi güne denk geldiği belli oldu. Tatil planı yapacak olan kişilerin yakından takip ettiği konunun cevabı burada. Ramazan Bayramı bu sene 15 Haziran Cuma günü başlayacak ve 17 Haziran Pazar günü sona erecek.
RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?
Hafta sonuna denk gelen Ramazan Bayramı, tatil bekleyen kişileri üzdü. Cuma günü başlayan ve Pazar günü sona eren bu bayram, vatandaşlar 3 günlük bir tatil imkanı bulacaklar.
Kaynak: Haber Oku14 Haziran Perşembe – Arefe Günü
15 Haziran Cuma – 1. Gün
16 Haziran Cumartesi – 2. Gün
17 Haziran Pazar – 3. Gün